Най -добрите 7 функции за поверителност на iOS 14: Какво трябва да знаете

Новата актуализация на iPhone на Apple ви дава по -строг контрол върху това, което приложенията знаят за вас - от точното ви местоположение до съдържанието на камерата.

Най -добрите 7 функции за поверителност на iOS 14: Какво трябва да знаете

След многомесечен цикъл на разработка на бета, Apple най-накрая пусна своя дългоочакван iOS 14 за широката публика. iOS 14 носи множество нови функции и подобрения на потребителския интерфейс на iPhone, като някои от най-очакваните са джаджите за начален екран и изцяло новият стартер и организатор на библиотека с приложения.



И все пак, както бихме очаквали от компания, която се гордее (и продава) с поверителността, има някои големи нови подобрения на поверителността и в iOS 14. Тези функции правят всичко - от спиране на приложенията от проследяване на точното ви местоположение до предупреждение, ако някоя от вашите пароли е била нарушена.

Ето всичко, което трябва да знаете за най -добрите нови функции за поверителност на iOS 14:



Приблизително местоположение

Приблизителното местоположение ограничава познанията на приложението за вашето местоположение до обща област. [Изображение: с любезното съдействие на Apple]

  • Какво прави: Преди това, ако сте предоставили на приложение достъп до вашето местоположение - веднъж или за постоянно - то ще може да чете точното ви местоположение толкова дълго, колкото сте му предоставили достъп до местоположението. Но с iOS 14 вече можете да предоставите на приложение достъп само до приблизителното ви местоположение.
  • Защо е важно: Някои приложения не трябва да знаят точното ви местоположение, за да изпълняват своите функции - например приложения за времето и местни новини. Така че вместо да им дадете достъп до точния адрес, на който се намирате, сега можете да изберете само да им дадете достъп до общата област, в която се намирате. Това ви позволява да запазите повече от движенията си в реалния свят за себе си.
  • Как се използва: В приложението Настройки докоснете Поверителност> Местоположение. След това в списъка с приложения, които виждате там, докоснете едно и след това изключете Precision Location.

Индикатори за камера и микрофон



Визуалните сигнали сега ви уведомяват дали дадено приложение подслушва. [Снимка: с любезното съдействие на Apple]

  • Какво прави: Показва ви цветен индикатор в горната част на екрана, ако дадено приложение в момента има достъп до вашата камера или микрофон - или наскоро го е направило.
  • Защо е важно: Всички сме станали параноични, че дадено приложение има достъп до нашата камера или микрофон без наше знание. Сега ще видим визуален сигнал незабавно, когато приложенията използват тези функции, като гарантираме, че знаем какво се случва.
  • Как се използва: Ако някое приложение в момента използва микрофона, оранжева точка автоматично ще се появи в горния ляв ъгъл на екрана на вашия iPhone. Точката ще бъде зелена, ако в момента приложение използва вашата камера. Можете също така да отворите Центъра за управление, за да видите кои приложения наскоро са осъществили достъп до вашия микрофон или камера. Това известие ще се появи в горната част на екрана на Центъра за управление.

Ограничен достъп до библиотеката с снимки

  • Какво прави: Дава на потребителите възможност да предоставят на приложенията достъп само до конкретни снимки в библиотеката си, вместо достъп до всичко или нищо.
  • Защо е важно: Много от нас имат снимки на своя iPhone, които са лични. Това могат да бъдат всичко - от снимки на нашите деца до снимки на разписки до секси снимки на значими други. Преди това, когато дадено приложение се нуждаеше от достъп до фотобиблиотеката на потребителя, единственият избор беше да му се даде достъп до всяка снимка във вашата библиотека или изобщо до такава. С iOS 14 обаче вече можете да предоставите на приложения достъп само за избор на снимки във вашата библиотека.
  • Как се използва: В iOS 14, когато дадено приложение поиска разрешение за достъп до вашата библиотека със снимки, сега можете да докоснете Избор на снимки ... от изскачащия прозорец на заявката. Това ви позволява да избирате набор от снимки във вашата библиотека, до които приложението да има достъп. Всички други снимки остават забранени за приложението.

Доклад за поверителност на Safari

Safari ви позволява да видите как всеки уебсайт ви проследява. [Снимка: с любезното съдействие на Apple]

  • Какво прави: Позволява ви да виждате проследяващите уебсайтове, които използват, за да следите за вас в мрежата.
  • Защо е важно: За да имате дигитална поверителност, трябва да имате прозрачност - способността да виждате кой и как уеб сайт или компания ви проследяват. В iOS 14 Apple предоставя на потребителите тази прозрачност по отношение на уебсайтовете, които посещават. Вече ще можете да видите какво и колко уебсайтове за проследяване използват, за да ви следят в мрежата.
  • Как се използва: В адресната лента на Safari докоснете бутона Aa. След това от менюто, което се показва, докоснете Доклад за поверителност. Ще се появи екран, който ще ви покаже всички тракери, които уебсайтът използва.

Мониторинг на пароли в Safari

  • Какво прави: Safari ще следи паролите, които използвате, и ще ви предупреждава, ако една от вашите пароли е била нарушена.
  • Защо е важно: Паролите често са най -слабото звено в цифровата сигурност. Много хора все още използват същите две или три пароли за всичките си данни за влизане - и повечето хора не се притесняват да проверят дали паролата им е била компрометирана при нарушаване на данните. С iOS 14 Safari действа като пазител на паролата и автоматично ще ви предупреди, ако паролата ви е била компрометирана.
  • Как се използва: Safari ще ви предупреди автоматично. Можете обаче да влезете и в приложението Настройки и в секцията Пароли погледнете полетата Препоръки за сигурност. Всички предупреждения за нарушена парола ще се показват там, заедно с връзки към инструкции как да промените паролата.

Етикети за хранителни стойности за приложения

Всяко приложение в App Store вече има карта за доклад за поверителност. [Снимка: с любезното съдействие на Apple]

  • Какво прави: Показва информационни карти за поверителност, подобни на етикетите за хранителни стойности, за всяко приложение в App Store. Тези етикети ви информират как приложението осъществява достъп и използва вашите данни.
  • Защо е важно: Приложенията събират всякакви данни, за които може би дори не знаем. Тези нови етикети за хранителни стойности за приложения показват информация за това какви наши данни ще събират приложенията и как ги използват-всички в прозрачен, лесен за четене формат. Това ще позволи на потребителите да направят по -информиран избор за това кои приложения да изберат да изтеглят.
  • Как се използва: Докоснете всяко приложение в App Store, за да видите неговото описание. Превъртете надолу списъка на приложението, докато намерите секцията за поверителност на приложението, където ще видите новите етикети. (Забележка: Тази функция може да е активна едва по -късно тази година.)

Надстройте, за да влезете с Apple



Изхвърлете тези Facebook и Google влизания за нещо по -лично. [Снимка: с любезното съдействие на Apple]

  • Какво прави: Позволява ви да преминете към стари данни за влизане във Facebook, Google и имейл за приложения и уебсайтове към по -частно влизане с универсално влизане на Apple.
  • Защо е важно: Универсалните данни за вход от Facebook и Google са известни с това, че предоставят на двете компании - и на приложенията и уебсайтовете, които използват тези системи за вход - огромно количество данни за вас и вашите дейности. Влизането с Apple, въведено в iOS 13, съответства на този опростен процес на влизане, но запазва вашата информация (дори имейл адреса ви, ако решите така) от приложения и уебсайтове - да не говорим от Facebook и Google.
  • Как се използва: Разработчиците ще трябва да включат възможността за надграждане на съществуващи акаунти, за да влизат с данните за вход в Apple. Поради това може да отнеме известно време, докато приложенията ви позволят да се възползвате от тази нова функция. Но след като е активирано, приложението ще ви води през процеса на надграждане на акаунта ви, за да влезете с Apple.